Tuesday, September 4, 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri...

Assalamualaikum ...sahabat tersayang, peeps out there. Rasanya ada gak yg sudi klik blog Elida. tqvm...Bersawang lagi..anway, Elida ingin mengucapkan Selamat Hari Raya (fasa ke-2/3)..sbb dah de org yg berpuasa 6 di bulan Syawal. Semoga kita dilindungi dan dirahmati Allah...disamping menziarahi keluarga, kawan, jiran. Beringatlah semasa menikmati juadah yang dihidangkan..jgn terlebih gula. Lebihkan senyuman itu yg baik..

Salam Aidilfitri, wasalam.

 


Sunday, July 1, 2012

Bunga manik berantai

As salam..dah bersawang blog. lately suka update ke laman muka buku aja. Jadi utk sesiapa yg nk respon cepat..pls date me kat fb. Alhamdulillah, ada projek tudung sepanjang minggu ni. harap2 dapat puaskan hati semua orang. Khas entri utk Norsila...ok tak design camni..+ simple juntaian, hehe :) Belum siap..wip punya status !!! another 3 tdg nak paten sama ke camne ye???


Tq utk semua customer yang bersabar que..dah nak masuk Ramadan. Ribuan terima kasih kepada semua pelanggan-pelanggan ELIDA yang telah menempah jahitan manik terutamanya utk Hari Raya Aidilfitri.  

Wednesday, May 16, 2012

Tudung Has

As salam...tudung baru siap diberi nafas baru. Bunyi cam sedapje..yelah sesedap plak mata memandang pada visor baru tu. Material corduroy kaler dark brown yang begitu cantik dan matching dengan body tudung..so sape2 yang teringin alter awning baru, sila email utk dapatkan quote harga terlebih dahulu. TQVM

 

Cikgu dihatiku

Selamat Hari Guru 2012 kepada semua guru-guru dan sesiapa sahaja yang bergelar pendidik di seluruh Malaysia...esp. untuk adik-beradik yang bergelar CIKGU. Cikgu Fairis, Cikgu Rohaida, Cikgu Nurul..dan ipar duai yang juga cikgu. Hehe, satu keluarga besar cikgu-cikgi. Tak lupa juga ibu bapa saya yang menjadi pendidik dalam mendidik dan membesarkan anak2.

Ucapan ini juga untuk pelanggan-pelanggan, sahabat-sahabat yang bergelar cikgu. Sama-samalah kita mendoakan guru-guru yang telah mendidik kita satu ketika dulu. Pada budak2 zaman sekarang hormat le cikgu2 korang tuu, walaupun depa tu manusia biasa tapi guru2 tu lah yang mendidik, beri ilmu pada korang di skolah...semoga ilmu yg korang dapat tu diberkati, InsyaAllah..

Terima kasih kerana mendidik saya menjadi insan berjaya ... Terima kasih Cikgu.

Sunday, May 13, 2012

Hari Ibu



Salam kepada semua rakan-rakan, pembaca dan semua ibu-ibu di seluruh dunia. Memang ada yang kata hari ibu hari-hari. Tapi tak semua dapat menjenguk ibu setiap hari. Beruntunglah adik-adik yang setiap minggu dapat balik menjenguk ma/mak tersayang. Sememangnya insan-insan yang bergelar ibu memang patut diraikan setiap hari. Tapi kadang-kadang insan yang paling dekat pun terlepas pandang. Walhal dalam fb semua letak status hari ibu...so tak kisahlah macam mana pun yang penting, kita ikhlas demi orang yang tersayang.

Pastinya kita tidak dapat membalas kasih dan pengorbanan ibu tetapi sekurang-kurangnya kita berusaha untuk menjaga perasaan dan tidak melukakan hatinya. Semoga Allah mengampuni kita di atas segala keterlanjuran kata dan perbuatan yang telah mengecilkan hati ibu. Sekiranya ibu kita masih ada bersyukurlah kerana ibu akan mendoakan kita setiap hari. Insya-Allah.sekiranya ibu kita sudah tiada, doakanlah keselamatan untuknya di alam sana sebagaimana dia sering mendoakan kita ketika hayatnya.

untuk kesekian kalinya, mama dapat lagi hadiah sempena Hari Ibu dari yang tersayang (Mysarah & Alisya). Tq everyone, love you so much...

Thursday, May 10, 2012

Tudung Noreen

Salam semua ...alhamdulillah, sudah selesai job order untuk Noreen from Johor. Jauh tu selatan tanahair, tqvm sbb sudi ambil perkhidmatan dari Elida yek..semua ada 8 helai tudung request untuk alter awning, kecilkan saiz muka dan ada juga untuk pendekkan tudung ropol..


 
 * Order job untuk tetas semula ropol dan jahitkan semula ropol2 tu memang nampak cam senang. aka kacang..lepas dah sembat2, alamak tak cukup..jadi terpaksa gak tetas dan try sekali lagi..at last boleh ngam2 plak, alhamdulillah..harap2 tuan tudung approve kerja saya. TQ :)

 
2 helai kecilkan saiz muka..tudung chiffon layer...lawa dikk. berkenan akak kaler pepel. semoga bila sarung nanti tak ketat atau tercekik plak ye.. dah ukur dgn sample tudung yg diminta tu.. 

2 branded tudung famous in town, hhehe, Ariani and DeZahra..ditukar awning sbb pendek..ariani setakat itu aje dapat alter labuh tudung..sbb kalau refer tdg peach tu memang patern Ariani melengkung..sbb tu tak dapat labuh bulat. harap u faham...

POSLAJU ref. EM116062080MY

Tuesday, May 8, 2012

Plain awning

As salam..plain corduroy untuk awning utk tudung2 Liza.. So bagi yang nak alter awning tudung, kalau body lawa bolehlah ganti dengan material ni memang eksklusif sepadan dengan harganya kat kedai/butik. Hahh baru nampak cam Pearl H*** plak nanti, hehe :) Tak kisahlah asalkan tudung tidak jadi tukun, dapat save shopping kaler lain plak, hehe...anyway ada jugak corduroy kaler hitam tak sempat posing plak..

TIPS utk maintain cord., most of cord is made from cotton which is machine washable. Jadi kalau dah dijadikan awning..utk remove stains, blot with a wet cloth and avoid harsh brushing. Turn the garment inside out before ironed.

 

Monday, May 7, 2012

Noreen TA08-4(8)

As salam pengunjung2 ... sudah dalam lipatan sejarah, hehe. Yelah before ada yang baru, sudah pasti ada yang lama. Bukan tujuan nak lupakan, tapi sesajalah nak rakamkan foto sebelum sentuhan magis seorang penjahit, hehe...here entry dedicated untuk awning lama ..by customer dari Johor. Next entry kita akan saksikan awning baru ye..biar tuan tudung tak sabar menantikan sentuhan terbaru. Harap beliau akan berpuashati. tqvm


ps.I normaly will ship out the tudungs on the same day if payment cleared before 12PM. tqvm

  

Thursday, April 26, 2012

Runaway barbies

As salam ....Last week little runaway project for my dotters..many of us have fabric scraps that we don't know what to do with!!! I decided to use them, instead of throwing away the trash (* itupun dah byk dah letgo)..use your sewing supplies ie scissors, a needle threaded, elastic thread and some self-stick velcro and tadaaa..... at least a few of shirts, dresses, skirts, pants for my dotters American dolls Ms BARBIE!!!! 


The first shirt I used some fabric from an old t-shirt..other scraps from knitted jersey.




Dress ni very short ... atas lutut parasnye. The kids bought @ TESCO..yg ketaranyer outfits outhere sume jenis short. So dah jaet extra long about 4-5cm purple knitted jersey, a bit ruffles...it turn out awesome don't you think. Ada lagi sikit kerajinan, jaet lagi manik2 rice kale senada seirama..hehe :)
Love the short jacket in orange. I have it both hand sew and sewing machine since the pieces are too small plus rasa susah nak control gajah gedabak plak mesin akak tuu....




 

Wednesday, April 4, 2012

TA07-3(7)

Minggu pertama April..tqvm K.Sham ofismate husband yang sudi mendapatkan perkhidmatan alter awning tudung beliau yang sudah rosak...ada yang menggeleding iron pun ada..cam masuk mesin pun ada?? hehe...sebelum proses kerja, sempat lagi snap foto awning2 yang sakit before parting with the body, huhu..

request yang simple dari owner : nak awning yang kontra dari body tudung..



Monday, March 26, 2012

Tudung biru TA06-3(1)

As salam..dah masuk minggu terakhir mac. Alhamdulillah, rezeki nikmat itu datangnya dari Allah swt. Selain menyiapkan tempahan tudung, ada juga request untuk alter awning yang rosak.hehe, dan sesungguhnya betul jugakler "bila kita merungkaikan kesusahan orang lain, Allah akan merungkaikan kesusahan kita pulak..."harap2 ramai orang kat luar seperti ini. Aminnn!!! pic utk minggu ini. tqvm :)



tq Cik Leha, opismate hubby.


Monday, March 19, 2012

Projek DIY


As salam...lama dah planning nak upload koleksi kerja keras tangan nie, hehe :) yelah asyik jahit tudung je, memang teringin nak jahit benda' lain. Actually DIY ni dah lama gak involved..yg jadi mangsa dotter. sampaikan pyjamas yg malas nak pakai pun (still new ok), kena alter..sebab lebih zat rajinnn..so dapatler diorang pakai each nite. Hari ni basuh, malam dah nak pakai..hehe. Alhamdulillah..berkat2 zat rajinn..(de masa nanti nak upload pj ni utk mkteh dan sesapa yg nak tgk??)

so back to my first pic nak upload.. dpt this link while browsing Cik Sue (tq sis, dapat gak mengasah bakat dgn link yg u listed tu)...so cubalah jugek godek2 tute yg sungguh senang nak paham. Boleh siap within 1 full day chewahh..orang lain buat within few hours je. Itupun esok sambung lagi..kena alter collar... so sape2 outhere yg teringin nak cuba go to this link..namanyer raglan tee. Well, the tees look fabulous on my dotter!!!!I have always loved the raglan style myself..sampai lusuh pun ada. well nanti kena dig out from gobok ler..

Material of cos, extra lycra..pakai je mana yg sempat. Part tangan, i used cotton knit..kat round collar, kena tetas since tak tau teknik..after resewn baru nampak ok sikit tu..tidak mau luas lagi collar anak akak..hehe!!! sabar ye dikk...



credit to :




Sunday, March 18, 2012

TA05-3(1)

Tudung alter..bulan ni by Faridah, hehe. tercicir plak nak upload semalam :) Rasanyer tuan tudung bagitau, tudung broked kena iron/masuk mesin..so kena alter sebabnye body tudung masih ok.


Saturday, March 17, 2012

Tudung lilac

As salam..tempahan tdg from Faridah; body denim awning brocade yg soft color. Praise be to Allah..satu lagi projek tudung dotter & mommy yang ditempah oleh my lovely customer all the way from Melaka.. tqvm..



Tuesday, March 13, 2012

Tudung hijau

As salam...3d bunga manik atas tudung. Projek ni bulan lepas, dah selamat pun disarungkan oleh tuan punya badan.


 

TA 01-01(5)

As salam..bertemu lagi ni n3 terlebih rajin. Nak showing off tdg alter..bukan tak ada yg alter awning ye..so daripada membeli yg baru, sure ada awning 'roboh', thai silk dah tak cantik, mcm2 halkan?? Nak alter awning yg plain tapi nampak baru semula,  no blink2 or whatsoever..tapi terpulang kepada owner..contact edamzy@yahoo.com. Here are few tdgs alter yang diterima..sayangkan body tudung lawa lagii...


  * awning baru : lycra/cotton



Tudung 3tone purple

As salam...sebulan tak update blog. Alhamdulillah, tempahan tudung sepanjang bulan Feb dah selesai. So kat blog ni just info and layan pic tdg bermanik aja. Feedback so far amat menggembirakan tukang jahit, hehe :) tqvm.



 

Monday, January 23, 2012

Glam

Projek sulaman glamor manik 3D pada tudung coklat mix cream...praise be to ALLAH dah selamat sampai. Tudung tone kelabu hanya boh simple manik/labuci je. 



Colours may vary from picture due to lighting and camera.
Tempahan terbuka kepada yang betul2 berminat sahaja.. sila email edamzy[at]yahoo[dot]com untuk price quote. Tq


Sunday, January 22, 2012

News

Assalamualaikum , Selamat bercuti kepada semua ;) ELIDA masih beroperasi seperti biasa,cuma tiada penghantaran dibuat pada cuti umum 23 & 24 Jan sempena CNY. Tak sempat nak buat n3 wishing new year pun..on9 kat fb je skrang ni. apa pun ELIDA titipkan doa murah rezeki...harapan ELIDA agar perniagaan ini akan terus maju dan dapat membantu anda bergaya pada harga yang berpatutan. 




Untuk update klik ke fb ELIDA ye.. tq

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...